Apropå nya friluftsprylar

27.11.2020

Hej!

Låt oss nu snacka om nya friluftsprylar. Hur brukar du tänka när du ska köpa nytt?

Black Friday delar lätt upp outdoor-communityt i två läger. Ett som gärna tar chansen att lägga vantarna på dyr utrustning lite billigare, och ett läger som förkastar rean helt med hänvisning till överkonsumtion. Till viss del är det här också en klass-fråga. Det är generellt svårare för den ensamstående trebarns-morsan, som jobbar deltid i vården att lägga pengar på ett nytt stormkök, än det är för den gifta ingenjören, som kan lägga undan X-antal tusenlappar varje månad. Själv har jag trampat runt i läger nummer två, trots en mager plånbok. Men det beror dels på idealism, dels på att jag redan har tillverkat, köpt second hand eller fått min utrustning. Framöver vill jag gärna dela med mig av mina hantverksprojekt här på bloggen och varför jag väljer traditionell friluftsutrustning. Men nu åter till ämnet - nytillverkade prylar.

Det finns såklart välgjord kvalitetsutrustning i handeln men det finns också massa skräp därute. Sambon och jag har en lek, där hen skickar bild på en onödig friluftspryl som finns i handeln och så få jag gissa vad det är. Hittills har jag bara lyckats gissa rätt på banan-fodralet. Det jag trodde var en grov hängmatta för marsvin, visade sig vara en portabel eldstad.

Friluftslivet är ingen tävling. Och det finns ingen utrustning som gör dig till en "bättre" frilufts-person. Tid i naturen, nyfikenhet och kreativt tänkande kommer ge dig långt mycket mer erfarenhet och bättra på dina färdigheter. Inte dyr utrustning. Bra friluftsutrustning är verktyg som du kan eller lär dig använda för att lösa uppgifter såsom att laga mat eller sova lite bekvämare etc. 

Sen visst, det är kul med bra prylar och i vissa fall kan bra utrustning vara avgörande för att vi tar oss ut. Frågan är om vi måste äga den? I vilken mängd konsumerar vi friluftsprylar? Vilken kvalitet har utrustningen? Vilken tanke har vi med oss när vi handlar? Här nedan delar jag med mig av fler tankar och tips.

Personligt exempel:

Jag har sneglat på ett sånt där litet vedkök i sociala medier. Först med oförstående förakt, därefter tilltagande nyfikenhet och tillslut blev jag förälskad i en "Happy stove" (ej på bilden) - den var ju bara sååå sjukt gullig. Men behöver jag den? Jag har ju uppenbarligen klarat mitt snart 30-åriga friluftsliv utan ett litet kvistkök i plåt. Jag bygger alltid min egen eldstad om där inte redan finns en. Kan jag bygga ett hopvikbart vedkök själv? Nja ... Hm, jag får fundera på det ett tag ...

Behov

De flesta köp av friluftsutrustning grundar sig i två olika behov.

1. Vi saknar en funktion i det friluftsliv vi redan utövar. 

Exempel: Jag vill laga mer mat ute istället för att förbereda allting hemma och ta med ut. Ja, men då är det kanske läge att satsa på ett stormkök eller lägergrytor.

2. Vi drömmer om något, men saknar utrustning för att genomföra det. 

Exempel: Jag vill vandra mer i fjällen, men mitt tält väger tio kilo. Det här behovet är lite vanskligare - det kan mycket väl hända att även om jag fixar ett ultralätt tält, så blir det liggande hemma i friluftsförrådet större delen av tiden. Här är det snarare läge att låna av en kompis eller hyra. 

Utvärdera innan 

Det är mitt bästa tips för att orientera sig i pryl-djungeln.

Låna av en kompis, eller hyr utrustning. Det behöver inte nödvändigtvis vara den modellen du köper sen, bara prova för att skapa dig din egen uppfattning om vad du gillar och behöver. Fråga vänner - fysiskt eller på nätet, om vad de har för utrustning och vad de uppskattar eller saknar med den.

Fundera på vad du redan har.

Många vardagsprylar går att använda ute också, exempelvis bestick. Jag använder en Brämhults juice-tomflaska i en strumpa som värmeflaska i sovsäcken. God juice, plast som tål lite värme och håller tätt. En del kläder vill en kanske inte få inpyrda med rök, men ofta har (iaf jag) en hög med kläder som en tänkt ha när en målar/tränar som kan få vara mellanlager. 

Är det bara bra väder kan en frilufta i nästan vilka kläder som helst. Sommaren 2018 inventerade min guidekollega och jag skog. Vi var iförda kortbyxor, skjorta, flip-flop och silver-glittrig sombrero, respektive tunn sommarklänning och gummistövlar. Om någon utomstående sett oss hade de  antingen gapskrattat eller suckat "amatörer". Både David och jag är mer eller mindre uppfostrade i blåbärsriset.

Fotograf: Katinka Johansson

Leta på loppis eller köp- och säljforum

Mina mest använda mellanlager genom åren är tunna ulltröjor från Röda korset för 40 kr. En kompis hittade fjällräven-byxor för 150 kr på Erikshjälpen.  Dessutom finns det gott om begagnade friluftsprylar på nätet. Att höra av sig om specifika prylar i köp- och säljforum på Facebook kan också vara en hitt. Förmodligen finns där någon annan som drömt och köpt, men som insett att den där sovsäcken kommer hen nog aldrig använda.

Prioritera 

Särskilt i början. Med den erfarenhet jag har nu skulle jag ha prioriterat enligt dessa två listor. Observera att detta är ett exempel, inte facit och en måste verkligen inte köpa allt på samma gång.

Listan med billigare prylar

Det här är prylar som gör din dagstur trevligare, för när det kommer till kritan - de flesta av oss gör i huvudsak just dagsturer. 

  1. Termos 0,5 - 1 liter - för varmvatten/soppa - eller glass ...
  2. Gummistövlar - torr om fötterna är superviktigt för att hålla sig varm ute.
  3. Regnställ ex. Itab - om du bara är i naturen när solen skiner blir det inte så ofta. Bättre regnställ kan du spara till.
  4. Pannlampa - för att slippa känna sig stressad över att hinna hem innan det mörknar - samt hitta i packningen.

Listan med dyrare prylar

Det här är utrustning som kommer underlätta för dig som vill övernatta ute, göra flerdagarsturer, eller de gånger du inte kan välja vilket väder du ger dig ut i.

  1. Kängor - ett par bra kängor ska vara dina fötters bästa kompisar. De ska stötta, utan att klämma åt. Jag uppskattar skalkängor för att de är lätta att torka och jag väljer hur varma jag vill ha dem med hjälp av mängden strumpor.
  2. Ullunderställ - Ull närmast kroppen och du håller dig varm länge, även om du blir svettig eller fuktig.
  3. Vandringsryggsäck - Ett bra avbärarbälte och luftspalt vid ryggen är guld värt oavsett storlek på säcken. Hyr eller låna först och kånka vattendunkar eller liknande i, så att du känner var belastningen hamnar.
  4. Friluftskök - stormköket blev årets julklapp 2020. Finns en uppsjö av varianter och likaså en uppsjö av instruktioner på nätet. Sök på märket du spanat in på Youtube ska du se. Det finns som tidigare nämnt även små vedkök.
  5. Sovsäck - återigen: låna eller hyr först om du inte är helt säker på vad du vill ha. Skit i extremtemperaturen, den talar bara om vilken temperatur du kan överleva i säcken. Titta på komfort-temperaturen istället. Om du är född med livmoder - plussa på 3-8 grader, ifall det är en herr eller unisex sovsäck du kikar på. Du kan även komplettera med sovsäckslakan, överdrag, torrt ullunderställ, varmvattenflaska och ordentligt med rörelse precis före läggdags så värmer säcken bättre.
  6. Liggunderlag - Det finns de som säger att en behöver sova på minst 1 cm tjockt/decennium som en har levt. Liggunderlag av cellplast är billigare än de uppblåsbara, de har fler användningsområden - som att vila på/sitta flera på vid fikat, som knädyna i kanoten etc. Jag har alltid ett liggunderlag av cellplast med även om jag har uppblåsbart - ifall det uppblåsbara läcker. Ett välskött renskinn är också varmt och fint - särskilt vintertid, men det fäller. Så förvara det svalt i en bomullssäck.


Hur blev det med det där kvistköket nu då? Jag köpte faktiskt ett tidigare i veckan (ej rea). Med tanken att ta med det på mina guideturer för att visa gästerna att det finns bra alternativ till friluftskök som drivs med fossila bränslen. Och så kan jag använda det när det är ont om sten, eller de gånger jag inte har tid att bygga eldstad.

Mmm, okey då ... Jag erkänner. Det var bara för gulligt. Jag återkommer med en recension om ett år eller så. Då har jag fått använda det under alla årstider och nyhetens behag har lagt sig. Just nu vill jag bara mata det med kottar.

Vilken är din bästa/sämsta friluftspryl? Dela gärna med dig på Instagram och tagga @tracelessintiveden så att vi får ta del av dina erfarenheter!


Shoppa nu lugnt och lagom, eller än bättre - inte alls!

/Lovisa