Bli tryggare i kajaken

03.07.2021

Är du rädd för att välta med kajaken? Vill du lära dig hur du kommer upp igen? Detta inlägg handlar om att bli trygg i kajaken. Om kamraträddning, några trygghetsövningar på vattnet och så förpassar vi ett par seglivade myter om kajakpaddling till botten bland fossilerna där de hör hemma.

Bilderna i inlägget är tagna utav bästa Peter Wibjörk, om ej annat anges. Mer av Peters bilder hittar du på hans instagram @pwi_nature.

Förutom mitt jobb som kanotguide och naturguide, är jag ideell kajak-ledare i Friluftsfrämjandet. Det är en kul och givande hobby på många vis, men störst av allt är ändå att se folk växa i sitt paddlande över tid. Från nervösa och lite stela nybörjare, till trygga paddlare som kamraträddar, eller guppar runt bland vågorna med mungiporna vid öronen. Ofta grundar sig oron hos nya paddlare i att det är nytt, att en inte riktigt har koll. Att en inte vet vart gränsen går för hur långt en kan luta innan kajaken välter, eller idén om att en sitter fast i kajaken. Spoiler alert: de flesta hyrkajaker har stor sittbrunn och lösa galonkapell. Det innebär att om du välter lossnar kapellet av sig självt och du trillar ut innan du fattar att du har vält. Alla kapell har dessutom ett handtag längst fram som du vill ha synligt utanpå. Skulle kapellet mot förmodan inte lossna, ryck i handtaget eller sidorna på kapellet så är du loss på en sekund.  Om du lånar eller har en kajak med liten sittbrunn och ett neoprenkapell, behöver du jobba aktivt för att ta dig ur, men är i regel ute på några sekunder. Oavsett vilken typ av kajak och kapell du använder är det bra att öva på att ta sig ur. Sådär, nu har vi slagit hål på myten om att du sitter fast i kajaken. Nu är det snart dags att gå in på vad som händer när du trillat ut.

Grundläggande säkerhet


  • Till att börja med. Var flera kajaker på vattnet och håll ihop så pass att ni kan prata med varandra utan att behöva skrika. 
  • Använd alltid flytväst. 
  • Paddla längs med land om det blåser och ni känner er osäkra. Om det blåser mycket kan det vara bra att hålla sig 25-30 meter ut för att slippa den stökiga reflexsjön som blir när vågorna studsar mot land, men följ strandlinjen, gena inte över fjärdarna. Känns det inte bra alls, ta en fikapaus på land och vänta tills det mojnat. 
  • Klä dig efter vattentemperatur, snarare än temperaturen i luften och ha med ett komplett, torrt ombyte i vattentät påse. Om inte annat är det skönt att ha något torrt att dra på sig vid fikarasten, det skvätter ganska mycket när en paddlar även utan bad.
  • Om ni är ute med en organiserad grupp och någon välter, gör som ledarna säger. Ofta går en av ledarna in och kamraträddar, medan resten av gruppen håller ihop en liten bit ifrån där de ser vad som händer utan att vara i vägen eller trilla i själva. Om ni är ute på en helgtur med kompisgänget, öva kamraträddning i en skyddad vik. Förr eller senare så har ni nytta av det.


Kort om ofrivilliga bad

De flesta ofrivilliga bad sker på grunt vatten vid i- och urstigning. En annan vanlig orsak till folk går runt är att paddlaren sitter i en för liten kajak eller inte fått fotstöden rätt och därmed får svårt med balansen. Så var noga med att välja kajak och ställa in fotstöd på land innan du ger dig ut., be om hjälp om du är osäker. Mer om att ta sig i och ur kajak får det bli i ett annat inlägg.

Kamraträddning

Kamraträddning är roligt och stärkande för gruppen. En effektiv kamraträddning är klar inom loppet av ca 3 minuter. Det finns många varianter, här nedan beskrivs en T-räddning och uppstigning med hjälp av hälkrok. Huvudsaken är att en kan tömma kajaken och att badaren snabbt kommer upp ur vattnet. 

När du hamnar i vattnet, håll i kajaken och paddeln. Om du tvingas välja - hugg kajaken först, den blåser annars iväg mycket fortare än du kan simma. Det är dessutom vanligare att det finns med en extra paddel i gruppen än en extra kajak ... Om ingen uppmärksammat ditt bad, blås i visselpipa eller dunka på kajaken för att påkalla gruppens uppmärksamhet. Tänk samba-style. ;) När du nu har fatt på kajaken, vrid den på rätt köl i väntan på att räddaren dyker upp och ta dig med hjälp av linorna som sitter längs med kajaken till förstäven (nosen). Där finns som regel ett trevligt litet handtag att hänga i, annars funkar det att hålla i en av linorna.

Räddaren är nu framme hos dig och lägger sig som övre delen av ett T mot din kajak. Hen kommer att be dig att ta sig till hens förstäv. Där slänger du upp benen och hänger som en koala på kajaken. Med dig vid räddarens förstäv kan ni se varandra och har lättare att kommunicera. Du kan även klämma in din paddel mellan benet och räddarens kajak. Dock viktigt att den som räddar fäster din paddel på egna kajaken.

Härifrån går vi över till vad räddaren pysslar med. Hiva upp den andra kajaken över sittbrunnen med förstäven först. Om det går tungt, vrid kajaken så den ligger på sidan redan nu för att vattnet ska rinna ut. Är det för tungt, be ännu en kamrat att lägga sig tätt inpå din kajak och hjälpa till att dra. 

Strax ovanför främre packluckan, vrids kajaken om med sittbrunnen synlig, så en ser hur mycket vatten det är kvar. Vissa kajaker får en lägga helt upp och ner för att få ut allt vatten.

Därefter vrider du tillbaka den nu tömda kajaken på rätt köl, lägger den skavfötters med egna kajaken och med grepp i linorna på var sida lägger du dig över fördäck. OBS! Inga händer på sittbrunns-kanten! Där kommer det snart vara fötter från en person med adrenalin-påslag som vill upp.

Det finns flera metoder för att komma upp i kajaken, den som beskrivs nedan kallas för hälkrok. Räddaren tar nu hand om båda paddlarna och ber badaren att med hjälp av linorna på kajaken ta sig till akterdäck på den tömda kajaken och lägga sig på rygg i vattnet med höften i höjd med bakkanten på sittbrunnen. Badaren tar sen tag i de bortre däckslinorna på sin kajak (eller räddarens) med båda händerna och tråcklar in yttre benet i sittbrunnen. Se bilden ovan.

Genom att trycka ifrån ordentligt med benet i sittbrunnen och hålla i linorna, kan nu badaren med liten ansträngning rulla upp på akterdäck.

Med fortsatt låg tyngdpunkt, helst pannan mot akterdäck, lyfter badaren i det andra benet i sittbrunnen. Och kan sedan vrida sig runt till sittande ställning med stöd av linorna på räddarens kajak.

När badaren är på plats, fått på kapellet, fått tillbaka paddeln och tagit ett par djupa andetag kan räddaren släppa badarens kajak. Om badaren inte har torrdräkt, så ta er i land snarast så att hen kan byta om till torrt. Om det är svlat i vattnet - se till att badaren får i sig något varmt och gärna sött, det tar energi att ta sig upp i kajaken.

Fler trygghetsövningar

Andas och paddla

Gungar det till oväntat? Fortsätt paddla, en paddel i vattnet är alltid ett stöd. Kommer vågorna från sidan så ta tag i vågen med paddeln när den kommer. Och andas, djupt och kontrollerat ända ner i magen, benen och tårna. Ju mer avslappnad du blir i kajaken, desto lägre tyngdpunkt får du och du får lättare att parera när det rör sig.

Trygga T

För att ta reda på hur långt du kan luta kajaken, be en kompis om hjälp och lägg dig som övre delen av ett T mot dennes förstäv. Genom att ta stöd mot kompisens förstäv och trycka upp knäna mot insidan av kajaken kan du nu luta lite i taget (OBS! Mot kompisens håll) och känna efter hur långt du kan luta kajaken innan den börjar tippa. Genom att parera med huvudet kan de flesta luta tills en doppar kanten på kapellet i vattnet. De flesta hyrkajaker är väldigt stabila till en viss punkt, även känd som point of no return. 

Kajak-cirkus

Ju mer vi leker med kajakerna, badar och testar gränser - desto mer avslappnande och roligare blir det att paddla. Har du testat att paddla med händerna? Eller med paddeln bakom ryggen? Eller med bara ena bladet? Kan du stå i kajaken? Eller sitta på akterdäck med fötterna i sittbrunnen och paddla? Kan du klättra fram till förstäven och gnugga nos, för att sedan ta dig tillbaka till sittbrunnen utan att välta i? Kan du och kompisen byta kajak ute på vattnet utan att bada? Det finns massor av tokroliga grejer att hitta på. Säkert kommer du och kamraterna på fler, bara ni ger er själva tiden och utrymmet för det.

Fotograf: Kersti Beck Larsson
Fotograf: Kersti Beck Larsson

Mer om att paddla på Vättern och sammanhang för kajakpaddling på densamma

Norra Vätterns skärgård är ett naturreservat, läs reglerna innan du ger dig ut. Exempelvis får en bara tälta på vissa öar och elda i anvisade eldstäder. 

Friluftsfrämjandet Örebro - håller dagsturer och kurser. För att vara med på dessa behöver du vara medlem i främjandet, men får då även tillgång till massa andra äventyr i hela Sverige.

Kajaknätverk Norra Vättern - en facebook-grupp där du kan söka paddelkompisar för paddling på Vättern. Härigenom organiseras tillsammans med friluftsfrämjandet Tisdagspaddlingar. På en tisdagspaddling är alla välkomna, själva turen är gratis, däremot behöver du hyra kajak eller ha en egen med dig. I facebookgruppen läggs event upp där du även hittar en rabattkod för att hyra utav Vätternkajak, unik för dessa tisdagskvällar. Om vi är många delar vi in oss i grupper som tar olika väg till den gemensamma fikaplatsen. Sen paddlar vi hemåt allesammans i någorlunda samlad tropp.

Vill du gå nybörjarkurs? Dels håller friluftsfrämjandet nybörjarkurser, men du kan också gå kurs för Naturvägledare norra Vätttern, en lokal, trevlig entreprenör med många års erfarenhet av att ha med nybörjare ut på vattnet.

Vill du med ut och övernatta på Vättern? Häng med på helgäventyret i augusti, då får du paddla kajak med @naturvägledare_norra_vättern och mig i skärgården, paddla träkanot på en fin skogssjö och vandra stiglöst med @naturguidetiveden.

Hyra kajak av Vätternkajak - redo för egna äventyr? Vätternkajak har uthyrning i Olshammar, Granvik, Medevi, Borghamn och Hästholmen. Du bokar kajak på nätet och får då en fyrsiffrig kod till en nyckelbox på kajak-förrådet. Facken i förrådet är numrerade, plocka ut kajaken du ska ha, i samma lucka hittar du paddel, flytväst och kapell. När du paddlat klart, torka ur kajaken med svamp, peta in luckorna i packskotten så de kan torka ur, häng upp flytväst och kapell på pinnarna i facket och lägg paddeln bredvid kajaken.


Fotograf: Kersti Beck Larsson
Fotograf: Kersti Beck Larsson

Var inlägget till hjälp? Dela gärna med vänner och bekanta som kan tänkas vilja ut med kajak i sommar.


Plaska i frid

/Lovisa