DIY: Tågningslina till kanot

21.05.2021
Fotograf: Erik Stormark
Fotograf: Erik Stormark

Hej!

När det blir för grunt för att paddla, så kommer en tågningslina väl till pass, särskilt på älvfärden. Kanoten passerar det grunda och du slipper ödsla energi på att lyfta förbi. Men vad är då en tågningslina och vart får en tag på en sådan? En tågningslina är ett 10-15 meter långt rep med en Y-förgrening i ena änden. Det är inget du hittar i friluftsbutiker, men är lyckligtvis ganska lätt att göra själv. Hur du tillverkar en tågningslina, förvarar och knyter den, hittar du i detta inlägg. Mer om hur du använder den för att lina kanoten kommer i ett annat inlägg lite längre fram i sommar.

Du behöver:

  • Ett 10-15 meter långt rep, jag har använt tre-slaget rep. Funkar med både syntet och naturfiber.
  • Tumstock
  • Vass kniv
  • Eltejp
  • Penna

Gör så här:

1. Mät ut önskad längd av repet till ena tampen av Y-förgreningen och kapa av. Jag tog 120 cm, då jag ville ha lite marginal både vid tillverkning och sedan när det är dags att knyta linan i kanoten. 

2. Mät upp 20 cm från ena änden på den kortare repstumpen - förslagsvis den kapade tampen. Om du vill kan du sätta en bit eltejp runt för att markera hur långt du ska sära kardelerna och så att den inte fransar upp sig mer än önskat. Jag ritade bara en markering med pennan, det funkade det med.

3. Sära kardelerna i tampen ca 20 cm. Om du är smart så markera dem med olika färger. Så smart var inte jag förrän i skrivandets stund. Hehe. Ytterligare en smart grej, som jag inte gjorde, är att sätta ett par varv med eltejp så att kardelerna inte fransar upp sig.

4. Markera upp 1 m från ena änden på den långa tampen. Lägg markeringarna mot varandra så att de fransiga 20 centimetrarna pekar mot den längre delen av repet. 

5. Ta den mittersta kardelen.

6. Splitsa upp den näst närmaste kardelen till en ögla och stick igenom "mittan" (kallas att göra instick). Jag vek kardelen dubbel och petade in för att den inte skulle fransa upp sig ännu mer när jag stack igenom den.

7. Splitsa upp nästa kardel till en ögla och peta igenom den vänstra kardelen ("vänstran").

8. Vrid på alltihop så att du kommer åt att öppna kardelen under den kardel som du trädde mittan igenom. Genom denna kardel ska "högran" in.

9. Leta upp mittan igen. Du ska nu väva in den över den närmsta kardelen och in under nästa kardel.

10. Väv in vänstran och högran på samma sätt. Var noga med att det är kardelarna i det långa repet du väver in de lösa kardelarna i.

11. Upprepa vävmomentet med alla tre kardelar 3-5 gånger. Om du använder naturfiber räcker det med 3-4. Syntetfiber behöver minst 4-5 för att hålla. Om du som jag tycker att det var riktigt roligt, fortsätt tills kardelarna tar slut eller faller sönder.

12. Skär bort överflödiga fransar.

13. Två sätt att avsluta de lösa ändarna på repet så de inte fransar upp sig: 

  1. Backsplits. Sära kardelarna ca 15 cm. Nyp åt, vik ner och splitsa in kardelarna i repet på samma sätt som när du "vävde" ovan. 
  2. Sno eltejp runt 3-5 cm av tamparna. Inte lika snyggt, men håller över förväntan och spar längden på repet.

Jag förvarar tågningslinan hoprullad på följande sätt:

1. Ta den ensamma änden på repet i ena handen och linda upp repet mellan tumgrepp och armbåge.
2. När du bara har Y-förgreningen kvar, grip om toppen av bunten med ena handen och sno Y-tamparna runt bunten 2-3 varv.
3. Vik en bukt på tamparna och trä bukten igenom öglan som blev mellan varven och toppen av bunten.
4. Trä bukten över bunten.
5. Dra åt tamparna. Om du gjort rätt har du nu ett lärkhuvud (knop) som håller repet på plats.


Jag knyter in kanoten på följande sätt:


1. Jag tar Y-förgreningen och trär den under aktern så att är förgreningen till det långa repet hamnar under kölen/mitt under aktern.
2. Därefter knyter jag respektive tamp i aktersitsen med dubbelt halvslag.
3. Klart för att lina!

Genom att knyta tågningslinan så att draget kommer under kanoten, riskerar jag inte att dra ikull kanoten på samma vis som om jag knutit linan uppifrån.


Var detta inlägg till hjälp? Dela gärna inlägget vidare så att fler får ta del av det. Har du också splitsat rep eller linat kanot? Dela gärna i kommentarerna eller stories och omnämn @tracelessintiveden så att vi också får ta del av ditt hantverk.


Splitsa i frid!

/Lovisa



Vill du lära dig mer om paddling, fast mer hands on? Spana in våra turer och kurser! :)