Paddla kanot med hund
Hej!
Här kommer det utlovade inlägget om att paddla kanot med hund! Paddeläventyr med bästa hundvännen kan vara både roligt och utmanande på flera sätt. I detta inlägg delar jag med mig av hur jag tränat min finska lapphund Peikko till att trivas i kanoten. Samt saker att tänka på när hunden följer med på längre äventyr, på platt såväl som strömmande vatten.
Träna själv
Att ha med en ovan hund i kanoten kan vara en vinglig upplevelse och särskilt om du själv är nybörjare. Börja på egen hand och utforska hur kanoten rör sig i vattnet. Testa hur långt du kan luta den innan det sipprar in vatten över relingen, eller (om du sitter i en flatbottnad kanot) når den ökända "point of no return". Ta det lugnt och metodiskt. Om det känns bättre att redan vara blöt, kan du bada innan du börjar leka med att luta kanoten.
Tips! Sitt på knä med rumpan lutad mot sätet, så har du bättre stabilitet och kontakt med kanoten. En bit liggunderlag under ömma knän gör underverk.
Träna innan
Jag kan starkt rekommendera att börja träna tidigt med hund i kanot. Nu är det inte alla som har förmånen att ha en kanadensare tillgänglig privat, men hör dig för i lokala Facebook-grupper om någon annan har en liggande som du får låna korta stunder för att träna med hunden.
Jag visste redan från början att "åka kanot" skulle bli en viktig färdighet i Peikkos liv. Så vi började träningen redan när Peikko var valp. Först strösslade jag hundgodis på botten i kanoten när den stod på land och lät honom nosa rätt på dem. Sen fick han bara några godisar att leta rätt på, men desto fler ur handen om han satt eller låg i kanoten - fortfarande på torra land. När det var idel svansvift vid åsynen av kanoten, satte jag den på grunt vattnet, lyfte över valpen i kanoten och upprepade de två första stegen.
Därefter for vi ut på en första paddeltur runt sjön. Peikko är en riktig badkruka, så han hoppade aldrig ur och simmade i land. Jag lät honom knata omkring i kanoten, dricka vatten över relingen. Pytsade ut godbitar då och då åt honom. Vi satt still en stund i en lugn vik och gosade. Sen paddlade vi tillbaka och det var inget mer med det. Om du har en hund som älskar vatten är det en bra idé att göra super-korta turer i början, med fokus på att hunden ska vilja stanna kvar i kanoten.
Flytväst
Från det att Peikko blev fullvuxen, har han flytväst när vi paddlar. Han kan simma även om han ogillar det, men flytvästen hjälper till i nödfall. Vi är ute året om och på väldigt olika vatten. Om du ska paddla strömmande eller på större vatten bör hunden definitivt ha flytväst.
Lina eller koppel?
Jag har långlina till Peikko, men den sätter jag bara på när vi ska i land. I kanoten är han lös, jag vill inte att han sitter fast i något om vi skulle välta.
Var ska hunden sitta?
Paddlar jag solo vill jag gärna ha hunden framför mig. Dels för att det blir bättre viktfördelning i kanoten, dels så att jag ser när han rör sig. När vi paddlar duo får han sitta mellan oss, där han trivs och där det finns plats.
När vi paddlade älven Ivalojoki i norra Finland hade jag en idé om att Peikko skulle sitta på en bit liggunderlag på botten av kanoten. Det tyckte inte hunden. Peikko ville ligga högst uppe på packningen där det var torrare och mjukare. Efter en del debatterande så vann Peikko. Han hade ju rätt, 16 kg lapphund ovanför relingen gjorde ingen större skillnad i den redan tungt lastade kanoten.
Mat
Även om hunden inte rör på sig så mycket i kanoten så är det mycket för den att ta in, särskilt i början. Den får jobba med balans, nosar efter vilt som passerat tidigare, hålla koll på vad ni pysslar med. Så jag brukar ge lite större än normal portion när vi är ute längre än dagstur. Jag packar Peikkos torrfoder i gamla brödpåsar. Plasten i dem är lite kraftigare än fryspåsar och håller bra i packningen. För säkerhets skull packar jag en eller två portioner i varje påse, beroende på hur länge vi ska vara ute och hur många påsar jag har. Går det hål på en påse och fodret blir blött så är i alla fall inte all hundmaten förstörd.
Övrigt att packa med:
- Handduk till hunden, vattentätt packad.
- Hundgodis
Strömmande vatten
Lina kanot med hund
När forsen eller ett parti är för grunt för att paddla, kan du hoppa ur och lina kanoten. Det innebär att du sätter rep i ena änden på kanoten och använder repet för att vinkla kanoten i strömmen så att den går dit du vill på vägen nedströms. Ofta behövs en paddel eller en fork (lång käpp) för att peta ut kanoten i strömfåran.
Jag låter Peikko åka med i kanoten när vi linar, i den mån det känns bra. Dels för att jag inte kan ha honom lös bredvid mig på land och liningen kräver för mycket fokus och snabba förflyttningar för att jag ska kunna ha honom i koppel bredvid. Däremot har jag alltid ett öra ut mot kanoten när hunden åker själv. Skäller hunden eller på annat vis markerar att han vill komma i land, då ska han få komma in till land. Jag är också beredd att på stört vada ut till kanoten om den fastnar, alltså ingen telefon i fickan.
(jag hade flytvästen under regnjackan)
Paddla fors med hund
Jag paddlar bara forsar tillsammans med Peikko om jag är 99% säker på att vi kommer ta oss igenom utan att gå runt. Som med all forspaddling krävs det att jag och min paddelpartner rekar forsen, om den är mindre går det ofta att reka den stående i kanoten. Vid högre tryck på vattnet och större forsar krävs att vi går längs med älven hela sträckan och kommer överens om vilken väg vi ska ta därute. Det skadar inte att reka även mindre forsar från land om en känner sig osäker. Är det för mycket sten, för tvära förflyttningar eller för mycket djupvattenvågor - då linar eller mårkar (bär) vi förbi. Ingen har drunknat av att bära förbi en fors.
Fotograf: Alma Bågefalk
Brukar din hund följa med i kanoten? Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan eller dela i stories och tagga @tracelessintiveden så att vi får ta del av era erfarenheter!
Paddla lugnt!
/Lovisa