Sova ute när det är kallt
Hej!
Att övernatta ute är ett roligt projekt och ett ganska enkelt sätt att få mer tid i naturen. En del gör det till en utmaning att sova minst en utenatt i månaden. Själv har jag tappat räkningen på mina ute-nätter genom åren, men då har jag bott i tipi och det är en helt annan sak. Jag är imponerad av de som varje månad packar, pallrar sig ut och sen hem igen för att ta reda på allt. Det krävs liksom något helt annat än att gå hem till tältet, elda lite, krypa i säck och somna. Utenatt då och då, eller på regelbunden basis kräver planering, rutin och disciplin. Den här artikeln vänder sig i första hand till dig som aldrig sovit ute, eller som ännu inte har hittat en rutin som du trivs med. Den här gången rör vi det praktiska runt själva sovandet. I nästa inlägg kommer jag skriva mer om sömnsvårigheter ute, mental träning och att sova ensam i skogen.
Öva hemma
Först och främst, nu i december när dagarna är korta. Bekanta dig med utrustningen hemma i vardagsrummet eller åtminstone i dagsljus. Öva på att slå upp lånade tältet/sätta upp hängmattan/tarpen i trädgården om du känner dig osäker. Och oroa dig icke, grannarna glor mer på sina telefoner än genom fönstret. Såvida ni inte bor i en by på landet och det kommer en bil.
Juli 2017, Bjørnvattn, Kirkenes. Efter färd på Ivalojoki-Inarijärvi. Fotograf: Jonas Sjöblom
Sova på
Ett liggunderlag av cellplast är billigare och är inte lika känsligt mot vassa pinnar, stenar och hundklor etc. Det funkar prima med ett eller två stycken, om bara underlaget är någorlunda mjukt och personen som sover på det är ung. Fram till för två år sedan brukade jag tänka "jaja, det är bara en natt i mitt liv som jag sover såhär obekvämt". Det funkade faktiskt över förväntan.
Uppblåsbara liggunderlag finns i flera varianter. Från de som är ett par centimeter tjocka, till de som skulle kunna räknas som luftmadrasser som du får pumpa eller blåsa upp själv. Det finns de som hävdar att en behöver 1 cm tjockt/decennium en har levt för att sova bekvämt.
Foto: Sanna Eriksson, Avesta, mars 2013
Renskinn - vackert och varmt. Hold your horses veganer. Ett liggunderlag i syntet sprider mikroplast och kommer också att skada djur långt framöver. Ett renskinn, är från en ren som säkert velat leva sitt eget renliv på fjället, men tar du hand om skinnet håller det i åratal. Den dagen det möglar eller hårat ner allt du äger kan du finfördela det och kompostera. Ge tillbaka det till mamma jorden istället för att skräpa ner. Det var i alla fall så mitt dåvarande veganska jag resonerade, när jag köpte mitt renskinn av en samisk hantverkare uppe i Jokkmokk. Tyvärr överlevde inte skinnet Tipi-livet.
Sovsäck
De flesta sovsäckar har två dragskor i vid öppningen som är bra att ha koll på. En för att reglera storleken på öppningen, samt en för att reglera värmekragen inuti sovsäcken. I vintersovsäckar bör det även finnas en stoppad list innanför dragkedjan. Kolla om det finns en liten ficka inuti sovsäcken. Där vill du peta ner telefon, kamerabatteri och pannlampa när det är kallt. Om fickan är för liten eller icke existerande kan du ha det du vill hålla varmt under natten i en påse i sovsäcken. Lånar eller hyr du en sovsäck och den är för lång, sådär så att du inte kan nå botten med fötterna och titta ut genom öppningen samtidigt, kan du knyta av nedre delen med ett band eller liknande. Men ta bort knuten när du inte sover i säcken, så den inte trycker ihop mer än nödvändigt.
Hur vet jag om sovsäcken är varm nog?
Inuti moderna sovsäckar brukar det finnas en tyglapp insydd med en liten tabell. Där står Extremtemperatur och komfort-temperatur.
Välj sovsäck baserat på dess komfort-temperatur. Extremtemperaturen talar bara om vid vilken temperatur du kan vara i säcken och Överleva. Om du är född med livmoder och kikar på en herr eller unisex, sovsäck- plussa på 3-8 grader. (Exempel: komfort-temperatur + 5° C för en Herrsovsäck blir komfort-temperatur +10 °C) I regel har personer med livmoder svårare att hålla värmen, det har med hormoner å göra. Sovsäckar utformade för kvinnligt kodade personer brukar vara något rymligare vid höften, ha lite mer fluff vid fötterna och vara kortare.
Jag har två sovsäckar som jag byter mellan beroende på säsong.
Vår, höst och sommar använder jag en syntetsäck, en så kallad tre säsongs-sovsäck. När det är svalt drar jag igen den, sommartid använder jag den öppen som täcke. Om du har en tre säsongs-sovsäck kan du förstärka den med en tunn sommarsovsäck inuti för att pussla ihop en vintersovsäck.
På vintern har jag en egen-sydd dunsovsäck i bomull (den på bilderna ovan). Jag och en kompis köpte mönster, tyg (en får färga det själva) och dun av Andi Röder. Jag tar ut sovsäcken ur packpåsen en kort stund innan jag ska sova, så att den får fluffa till sig lite innan jag kryper ner.
Tre tips som förlänger livslängden på din sovsäck:
- Rulla aldrig ihop en sovsäck och packa ner. Knö ner den, bit för bit. Då plattas stoppningen till lite olika varje gång.
- Tvätta den sällan eller aldrig. Använd sovsäckslakan (se nedan). Jag tvättade mina syntet-sovsäckar en gång om året när jag bodde i tipi och då sov jag i dem nästan varje natt.
- Vädra säcken medan du äter frukost. Häng upp den, gärna ut och in
Komplement till sovsäcken
Sovsäckslakan, det håller din sovsäck fräsch längre och förlänger således livslängden på säcken. Det sägs även höja temperaturen i sovsäcken med 1-2 ° C. Du kan enkelt sy ett själv av ett vanligt påslakan. Om du vet att du ska göra vandringar/skidturer i fjällen framöver, så kan du välja ett lättare material eller köpa dig ett.
Sovsäcksöverdrag (bivy bag)
Är precis vad det låter som - en påse som du drar utanpå sovsäcken. Det här är i första hand praktiskt om du sover under bar himmel eller i fast vindskydd och det regnar på tvären. Mina klasskamrater på friluftsutbildningen köpte gore tex-överdrag från militäröverskott, med tanken att det skulle vara vattentätt. Det var det också. Problemet var att det blev blött av kondens inuti. Tunga var de också vill jag minnas. Personligen är jag inte överförtjust i sovsäcksöverdrag, tycker det är för bylsigt och jag lyckas på nåt sätt alltid vända mig så att jag får det i ansiktet. Men om jag hade tyckt om sovsäcksöverdrag, så skulle jag ha sytt ett i bomull så att jag kan sova nära elden.
Vad ska jag ha på mig i sovsäcken?
Det här är helt individuellt och beror naturligtvis på årstid. Mitt bästa tips lyder: var varm när du kryper ner och ha hellre på dig lite för mycket kläder. Det är tio gånger lättare att strippa av sig plagg för plagg i sovsäcken, än att motivera sig själv att krypa ur och bylta på sig.
Så här klär jag mig när jag sover ute höst, vinter och vår, (tänk + 5° C till - 28 ° C) För det första vill jag att alla sovkläder är torra. Om jag har plats och ork att bära, har jag ibland en "pyamas-påse" med sovkläder som jag inte öppnar förrän det är läggdags.
- Komplett underställ i merino-ull.
- Halsduk/buff
- Mössa
- Torra, dubbla ullstrumpor, ett par tajtare närmast foten och ett par fluffiga utanpå.
Går det att torka kläder i sovsäcken?
Nej, gör det inte. I alla fall inte under de kalla årstiderna. Det går, men det är sällan bekvämt. Om du redan är lite kall eller i en lite för sval sovsäck blir fuktiga strumpor inte torra, de stjäl bara din kroppsvärme. Sommartid brukar jag lägga fuktiga småkläder mellan sovsäcken och liggunderlaget. Mycket lättare att putta bort om de blir till värmetjuvar.
Att hålla sig varm
Rörelse
En sovsäck funkar lite som en termos, om du är kall när du kryper ner så kommer du att frysa. Innan jag kryper i säck brukar jag göra lite knäböj, tills en fått upp flåset eller skutta omkring. När du är härligt varm i kroppen, utan att va svettig kan du gå och lägga dig.
Varmvattenflaska
Vet du om att du är frusen av dig, eller om det är svinkallt ute, kan du hälla varmvatten i en plastflaska, korka igen, stoppa i en strumpa och peta ner i sovsäcken. Jag brukar hälla ett par deciliter kallvatten i flaskan först innan jag slår på hett vatten, så att den inte krymper ... Jag brukar använda tomflaskan när jag druckit upp Brämhults-juicen. Den är lagom stor och stadig. Hittills har jag inte lyckats smälta den.
En annan fördel som @northern_scandi påminde mig om, är att du morgonen därpå har ljummet vatten, drickbart direkt eller som grund till morgonkaffet. Så himla bra! Särskilt när världen runt om är frusen.
Fårskinn
En vän till mig som fryser mycket om rumpan, höfterna och fötterna har ett litet fårskinn som hon lägger i sovsäcken, samt ett par tovade ulltofflor.
Vintertips:
1.
När jag sov mycket ute i kalla temperaturer, så brukade jag smörja kindbenen och näsan med en fet salva, exempelvis kådsalva eller tjärsalva. Det är mest för att kondensen i utandningen inte skulle leta sig ner i huden och kyla. Eller så är det placebo. Jag upplevde inte att jag vaknade lika ofta av frusen nästipp i alla fall.
2.
Sover du i tält i minusgrader? Dra igen yttertältet, men stäng inte till innertältet (såvida det inte är snöstorm förstås). Stänger du innertältet helt kommer kondensen av din utandning att snöa på dig när du sover.
3.
Håll ordning i packningen, var sak har sin plats och packa saker i påsar som har olika struktur på tyget. Genom att öva på att känna igen utrustningen med känseln, blir du bättre på att hitta det du ska även när det är mörkt.
Övrigt som är trevligt att ha med sig ut
- Termos med te/kaffe/varm choklad och nåt gott att äta.
- Tandborste, tandkräm
- Frukostmackor, om du inte är ett stort fan av gröt
- Pannlampa/ficklampa/lykta - underlättar när du vill hitta saker och gå i skogen när det är mörkt. Det är en fördel att inte behöva förlita sig på ficklampan i telefonen, det drar onödigt batteri.
- En kompis
Peppad på nya äventyr? Eller har jag missat ditt bästa tips? Kommentera gärna här eller på Instagram och tagga @tracelessintiveden så hjälps vi åt att peppa andra! Vi vill också jättegärna höra vad Du vill läsa om här framöver!
Ta det lugnt i sovsäcken!
/Lovisa