Ta hand om din utrustning
Hej!
Våren är i antågande på många håll i landet och längtan efter paddling och vandring sätter in. Men innan vi förpassar vinterutrustningen till garderoben och dammar av de lättare kängorna är det dags att se över utrustningen. Hur mår den, vad behöver eller kan jag laga? Och hur mår paddlar, sommarkängor etc? I detta inlägg delar jag tips på hur du vårdar din friluftsutrustning, så att den håller för många äventyr framöver.
Kängor
Innan förvaring alternativt efter varje färd:
- Torka. Jag ställer mina kängor på golvet i badrummet, där de sakta men säkert får torka ur. Rumstemperatur är fullt tillräckligt, om jag torkar dem för varmt kan lädret spricka.
- Rengör. Om de är skitiga tar jag ljummet vatten och en diskborste (dedikerad till skor) och gnider rent dem med små cirklande rörelser. Därefter torkar jag av överflödigt vatten med en trasa.
- Smörja. Det här är lite olika beroende på vilket material du har i kängorna. En del har särskild impregneringsspray medan andra bör smörjas. Googla! Mina skalkängor är av vanligt läder, så de ska smörjas. En del kör med fancy skoborste, you do you. Jag tar bara en klick skosmörj på fingrarna och gnider in. Jag är särskilt noga vid plösen och sömmarna. Ett par välsmorda kängor är vattentäta och formar sig fint efter foten utan att lädret spricker.
Skidor
Om du glider runt på träskidor är det hög tid att tjära dem inför sommarförvaringen. Jag applicerar ett "lagom" lager tjära med liten pensel (40 mm), inte så tjockt att det rinner, inte så tunt att det blir flammigt. I år strök jag på ytterligare ett lager när det första härdat, då det såg tunt ut på sina ställen. Jag är särskilt noga metern under bindningarna, här slits det mest.
Om du missar att tjära skidorna innan flygfäna vaknar, kan du tjära dem och torka med värmepistol. Jag ställer mina skidor på tork utomhus lutade mot en södervägg. Här har jag ställt käpparna till vår trefot runtom som stöd när det blåser. Det blir så tråkigt med nytjärade skidor på gräsmattan ... Du kan också lägga dem upp och ner på bockar eller trädgårdsstolar.
Sovsäck
Sovsäckar ska förvaras luftigt. Att ligga hoptryckta i sin kompressionssäck, mår de inte bra av i längden. Jag förvarar min dunsovsäck i en gammal skattkista, för att vi bor i gammalt hus på landet och det händer att vi har möss i huset. Men jag vet de som hänger sovsäcken på galge i garderoben/förrådet, eller i en stor luftig säck. Den blommiga sjalen ligger som skydd mellan sovsäcken och låsmekanismen.
Jag använder sovsäckslakan och tvättar i princip aldrig själva sovsäcken, utan försöker istället vädra den varje morgon i fält och efter färd.
Yllekläder
Nu hänger de flesta av mina yllekläder med ut året om, men det skadar inte att se över dem då och då. Små hål i merino-underställ kan du zick-zacka över. Raggsockor och tjocktröjor kan stoppas. (sök på Youtube om hur) Är understället bortom räddning? Dumpa det inte riktigt än - spana in mitt inlägg om att sy nytt av gamla underställ först.
Yllekläder som ska förvaras, viker jag ihop och lägger gärna en lavendelgömma eller en liten påse skvattram mellan plaggen, dels för att hålla mal borta, dels för att de inte ska lukta så unket när jag tar fram dem igen.
Yxa och kniv
Att en ska hålla kniv och yxa skarp, har du säkert hört. Men hur? Och hur vet en att det är skarpt? Jag är ingen expert på att slipa verktyg, men så här gör jag: För att känna om verktyget är vasst, brukar jag stryka med tummen tvärs över eggen (inte längs med). Känns den len nog att klappa barn med eller ojämn är det hög tid att slipa.
Om du inte har en verktygsslip, så leta i lokala facebookgruppen efter någon som har. (Med lite tur så har personen ifråga även koll på hur en gör och kan visa.) Jag lägger den befintliga slipfasen på kniven/yxan mot slipstenen, jobbar med händerna nära kroppen. Det blir lite ojämnt i början, innan en fått in handlaget. Med verktygsslipen får du något som kallas råegg.
Därefter lägger jag fint bryne mot slipfasen och drar snett ut från eggen, själva brynandet sker på utvägen, jag lyfter tillbaka det till utgångspunkten.
Slutligen striglar jag (drar slipfasen) mot baksidan på ett bälte eller liknande. Känner med tummen tvärs över eggen. Känns det liksom krafsigt? Prov-tälj/prov-yxa lite, kan du få fina spånor? Ja - bra jobbat! Nej - bryn lite till eller börja om.
Paddlar
Jag sandpapprar och linoljar mina paddlar inför varje säsong, ibland även under pågående säsong, beroende på hur paddlarna slits. Rå linolja går djupare in i träet, men tar lite längre tid på sig att torka. Kokt linolja spär jag med 1/3 terpentin vid första strykningen för att den ska gå in ordentligt. Andra strykningen minskar jag andelen terpentin, tredje strykningen bara ren linolja.
Var dessa tips till hjälp? Dela gärna med nära och kära. Har du fler tips på hur en kan ta hand om sin utrustning? Dela gärna i stories och omnämn @tracelessintiveden så hjälps vi åt att sprida kunskaperna till fler!
Vårda och laga lugnt!
/Lovisa