Tivedens Nationalpark
Hej!
Har du varit i Tivedens Nationalpark? Eller planerar du att åka dit? I det här inlägget vill jag dela med mig av mina bästa tips till dig som besökare. Alltifrån vad du kan förvänta dig vid entréerna, till bästa tiden att besöka parken och var du får tälta.
Till att börja med, Tiveden är ett vidsträckt skogsområde mellan Laxå, Karlsborg och Askersund. Det är ett spricklandskap format av seismiska krafter, polerat av inlandsisen som också strösslat med flyttblock i området. Tivedens Nationalpark är en liten, vital del av Tiveden - lite som hjärtat i människokroppen. Området runtom är ett praktexempel på levande landsbygd, fyllt av engagerade lokalbor och entreprenörer. Lanthandeln är öppen året om, Gretas gamlingar klimatstrejkar varje fredag och förskolan har kö. Det finns också gott om fina leder, naturreservat och platser utanför nationalparken som är väl värda ett besök. Mer om hela området, såsom boende och fler aktiviteter, hittar du på Tiveden.se
Tidpunkt och parkering
Om du vill besöka Nationalparken så är tidpunkten på dygnet eller året bra att ha i åtanke.
I juli och augusti klockan 11.00 - 13.00 är parkeringarna vid Nationalparkens 3 entréer överfulla. Det är lite väderberoende, men slår nästan aldrig fel. Väl i skogen kanske en springer på ett par tre sällskap på sin höjd, men är du ute efter en resa med inre frid rakt igenom så är det bra att komma hit tidig morgon eller framåt eftermiddagen. Och snälla, fall inte för frestelsen att parkera längs grusvägarna i nationalparken. Dels är det förbjudet, dels så hindrar felparkerade bilar räddningstjänsten från att ta sig fram. Om du däremot har möjlighet att cykla till nationalparken är det en bra idé. I sommar (2021) kommer det även att gå en buss ifrån Karlsborg till Huvudentrén, i skrivandets stund är tidtabellen inte klar ännu.
Personligen så har jag haft några av mina finaste naturupplevelser i parken precis vid soluppgången och sensommarkvällar. Paddelbilderna ovan är jag och hunden ute på Lilla Trehörningen, en dimhöljd morgon kl 06.45 i september.
Veckorna runt midsommar är det vanligtvis tjockt med svid-knott. Förra året var det dock mildare i och med värmen.
Entréerna
Naturligtvis går det att knata över nationalparks-gränsen lite varstans, men de flesta väljer ändå att starta sin vandring vid någon av parkens tre entréer. Huvudentrén, Entré Vitsand och Entré Ösjönäs (den senare ej att förväxla med Ösjönäs gård även om de ligger nära varandra). Vid samtliga entréerna finns parkeringsplatser, torrdass, soptunnor, eldstäder och informationstavlor med regler, och karta över nationalparken.
Vid Entré Vitsand finns även omklädningsrum, då den ligger i anslutning till badstranden. I sommar (2021) kommer det även finnas personal i Vitsand alla dagar utom måndagar och onsdagar, mellan 10-15, dels som naturvägledning dels för att hålla i den uppskattade familjeaktiviteten Naturkul.
Vid Huvudentrén finns parkens enda dricksvatten-pump och här möter du även personal sommartid, samt på helger under vår och höst.
Huvudentrén och Entré Vitsand har även "Hästparkering" med fållor.
Vatten
Bakom receptionen vid Huvudentrén finns en charmig gammal pump med kallt dricksvatten. Något järn-berikat men gott! Huvudentrén är den enda av entréerna där det finns dricksvatten. Det är kanske 80% säkert att ta vatten ur småsjöarna eller Stora Trehörningen, men undvik badplatserna och koka/rena det om du känner dig minsta osäker.
Läs föreskrifterna på nationalparkens hemsida.
I nationalparken är allemansrätten begränsad. Koppeltvång råder året om, du får inte flyga med drönare utan särskilt tillstånd från länsstyrelsen och det finns specialregler för var du får cykla, rida, elda och tälta etc. Däremot är det tillåtet att plocka bär och matsvamp för husbehov. Det är ditt ansvar som besökare att ha koll, men fråga gärna personalen vid Huvudentrén om du är osäker. Vi hjälper gärna till att svara på frågor om parken, Tiveden och städerna/tätorterna runtom.
Som anställd naturvägledare i parken har jag hört alla argument för att det ska göras undantag från reglerna för enskilda besökare. Oftast från svenska medelålders män som blir kränkta/aggressiva av att en ung kvinna säger åt dem och står på sig.
Den finaste leden.
En av de vanligaste frågorna jag får lyder "vilken är den finaste leden?" svaret är alltid detsamma - alla lederna är fina på sitt sätt.
För den som vill gå med barnvagn eller rullar fram på annat vis finns längre spänger uppe vid Entré Vitsand, en med utsikt mot sjön och en genom skogen (del av Vitsandsrundan och Junker Jägare rundan). Fortsätter du på grusvägen vid skogs-spångens slut kommer du till Junker Jägares sten som är Tivedens största flyttblock. Den som tar sig fram med rullstol kan behöva påputt på grusvägen dock.
Första vandringen med femåringen? Gå Stenkällerundan eller Tärnekullerundan, de är korta men det händer mycket och där finns grottor att klättra i.
Trollkyrkorundan passar den som vill gå i lite tuffare terräng och gillar att se på utsikten.
Stigmansrundan eller Oxögabergsrundan för dig som vill gå mycket i skog och där det inte är fullt lika mycket folk.
Leden runt Stora Trehörningen är perfekt för den som vill ha ett trevligt dagsprojekt med många chanser till bad.
Mellannäsrundan skiljer sig från de övriga lederna, den mjuka stigen går över en fin sandås med granskog och lärkträd. Perfekt för den som har ont i lederna, inte vill gå så långt, eller bara har tröttnat på mäktiga flyttblock, snubbel-rötter och hissnande branter.
Cykel- och ridleder finns det enstaka. Av praktiska skäl får en inte cykla eller rida på vandringslederna. Däremot grusvägarna går bra, likaså de uppmärkta rid-/cykellederna. Den ena uppe vid Junker jägares sten, den andra längs Trollvägen som leder bort till Tivedsdalsvägen, Bergslagsleden och Fagertärn (ett naturreservat med röda näckrosor ca 2 mils körväg från parken).
P.s. Bergslagsleden, vars etapp 17 går genom parken är INTE en rundslinga. Varje sommar är det någon stackars turist som hamnar uppe vid Tivedstorp eller Stigmansgården.
Varje led har en egen färg (samt numrering med prickar) och är väl uppmärkta med band runt träden och med skyltar i skogen. I korsningarna finns även skyltar mot olika sevärdheter/lägerplatser/entréer längs med lederna, dessa är uppmärkta med vilken ledmarkering du ska följa och hur långt det är till sevärdheten - inte hur lång hela rundan är. Ofta går lederna ihop bitvis och dessa bitar är markerade med flera färger.
Bad
Vitsand är en långgrund fin sandstrand i parken som är väldigt populär bland barnfamiljer. Juli-augusti hålls där även familjeaktiviteter, "Naturkul", kl 12-14.30 alla dagar i veckan utom måndag och onsdag.
Överlag är Stora Trehörningnen en väldigt badvänlig sjö, det beror mest på hur känslig en är gällande botten.
Trollkyrkosjön och Metesjön går också att bada i. Ett par tonårsgrabbar hoppade även i skogstärnen Röven bara för att kunna säga att de hade badat där ... Det var, som namnet antyder, skitigt.
Tältplatser
I Tivedens Nationalpark finns tre lägerplatser där du får sätta upp tält, hängmatta, trädtält eller tarp. Tanken med repstaketen är att det är innanför dem som en får tälta/sätta upp tarp eller hängmatta.
Käringaudden - Största tältplatsen, ligger några hundra meter väster om Entré Vitsand. Här finns torrdass, eldstad och ved fylls på regelbundet, dock kan det vara snålt med det ibland under högsäsong. Funkar både för tält, trädtält och hängmatta.
Mellannäsudden - Mellanstora tältplatsen, ligger söder om Entré Ösjönäs. Här finns eldstad och ved fylls på regelbundet, dock kan det vara snålt med det ibland under högsäsong. Om nöden tränger på så får du ta en promenad till Entré Ösjönäs. Funkar både för tält, trädtält och hängmatta.
Metesjön - Minsta tältplatsen ligger vid Metesjön (nära Huvudentrén) och nås även med barnvagn eller rullstol ifrån vägen. Här finns torrdass, vindskydd (med betonggolv), eldstad och ved fylls på regelbundet. Precis som på de andra tältplatserna kan det vara snålt med ved ibland under högsäsong. Funkar för tält, träden i själva campingområdet är för klena för hängmatta och dylikt.
Vill du bo lite bekvämare?
Grupp/familj - Är ni en mindre grupp spana in Tiveden boende - ni hyr en nyrenoverad gård i Sannerud med självhushåll och egen badstrand - granne med lanthandeln och restaurangen Luripompa.
Par - Om du kommer med en kompis eller reser som par kan jag rekommendera Hamgården, en mysig stugby nere vid Unden med hotellstandard.
Fika och äta lokalt.
Det finns inget café i själva nationalparken, däremot utanför.
Strax norr om har du Tivedstorp och söder om ligger Dagas café på Stigmansgården, på väg mot rv 49 hittar du Stenkällegården med camping och restaurang. I byn Tived (eg. Sannerud) vid Unden har du Tiveds Kafferosteri med skogens godaste kaffe, samt den unika, mysiga restaurangen Luripompa.
Var inlägget till hjälp? dela gärna vidare till vänner och familj som kan tänkas vilja besöka Tiveden. Har jag missat något? Fråga gärna mer eller tipsa i kommentarerna!
Vandra i frid!
/Lovisa