Gästblogg: Trygg på isen 

26.02.2021

Dagen till ära vill jag presentera min vän och Traceless' första gästbloggare: Jonas Sjöblom! I detta inlägg delar Jonas några tips till dig som vill ge dig ut på naturis. Med ledorden kunskap, sällskap, utrustning, erfarenhet och nyfikenhet, närmar vi oss tryggheten på isen.


Jonas Sjöblom jobbar som lärare i friluftsliv på Ålands folkhögskola, han är vägledare, kajak-guide, naturfotograf och hantverkare.  

Jonas är uppvuxen och  bosatt på Åland, numera i sin egenhändigt timrade stuga.

Jonas älskar att färdas på naturens villkor, gärna med kanot och ju längre färd desto bättre. Han tillverkar det mesta av sin friluftsutrustning själv och har alltid minst en räv bakom örat. 

Bilderna i inlägget är tagna av Jonas, om ej annat anges.




Hej!

Isen är en härlig lekplats både för barn och vuxna. Man kan skida på den en strålande vinterdag, susa fram på långfärdsskridskor, jumpa på isflak eller sätta sig ner och fiska genom ett hål.

Så klart vet vi också att det är en lekplats som kan vara förrädisk. Precis under isen vi står på flyter iskallt vatten och skulle den brista blir leken snabbt allvar. Ändå är det en plats som lockar så starkt att vi inte kan hålla oss borta.

Då är det bra att vara vän med den, att lära känna den och alla dess nycker, och vara beredd ifall den en dag sviker oss.


Sällskap, är i kombination med kunskap, erfarenhet och rätt utrustning, den bästa livförsäkringen. Dessutom är det mycket roligare att dela turen med någon.


Ispiken ser inte mycket ut för världen, en stav med metallspets i ena änden och ett handtag i den andra, men den är det viktigaste redskapet för att vistas säkert på isen. Med den kan vi slå i isen för att uppskatta både tjocklek och iskvalité.

Hur många hugg som behövs och hur hårt man behöver hugga beror mycket på pikens utformning. De flesta kommersiella ispikarna är utformade för att gå genom på ett kraftigt hugg om isen (kärnis) är 5 cm och ett lättare hugg ifall den är 3-5 cm. Det är också intervallet där kärnis börjar kunna hålla en vuxen människas vikt. Vid 5 cm är kärnis säker för en vuxen människa, även fast den kan knaka en del, men en grupp gör fortfarande gott i att hålla avstånd sinsemellan.

Välj en ispik med kraftigt och styvt skaft.

Isdubbarna kan vara till stor hjälp om du går genom isen. Det är två handtag med dubb i ena änden. De sitter runt halsen i ett band och används för att dra sig upp på isen igen ifall olyckan är framme.

Ryggsäcken är bra på många sätt. Förutom att ha matsäcken i den och sitta på den i pauserna kan du också packa ett torrt ombyte i vattentäta påsar. Ryggsäcken hjälper till att hålla kroppen flytande i vaken och ett torrt ombyte får dig snabbt varm igen.

  • Packa åtminstone med: 
  • Ett regnställ (ryggsäcken är blöt när du ska hem efter plurret, regnstället skyddar dina övriga kläder) 
  • Två kraftiga plastpåsar (så du inte blöter ner strumporna i skorna) 
  • Handduk, 
  • Mössa, vantar, strumpor/sockor halsduk eller buff, underkläder, underställ, ylletröja eller dunjacka.
  • En liten första hjälpen-väska och varm dryck.
Fotograf: Matthias Crommelinck
Fotograf: Matthias Crommelinck

Kastlina är bra att ha i ett ytterfack på ryggsäcken. Den kan du använda både när du själv plurrat eller någon annan. Se till att linan inte trasslat sig i påsen. Titta på instruktionsklipp på nätet hur den ska packas och användas och öva hemma på att kasta.

Fotograf: Matthias Crommelinck
Fotograf: Matthias Crommelinck

Går man igenom är första reaktionen oftast panik och hyperventilering. Att ta ett par djupa andetag innan du vänder sig tillbaka där du kom ifrån (där är isen starkast) hjälper en att lugna ner sig och fokusera. Sparka med benen och försök få upp fötterna på kanten av vaken för att fördela vikten och dra dig fram genom att hugga dubbarna i isen. Fortsätt dra dig bort från vaken när du kommit upp på isen innan du ställer dig upp.

Kunskap är viktigare än all utrustning. Det är bra att ta reda på hur isen är, det varierar under säsongen men också beroende på hur vädret varit senaste veckan. Ha koll på hur den egna utrustningen fungerar, vad som finns i första hjälpen-väskan och hur den används. Ta del av andras erfarenheter.

Erfarenhet fås med tiden, det blir lättare att förstå isarna, lära känna sin ispik och lita på sin intuition med tiden. Med lite nyfikenhet och tålamod kan man snabbt bli riktigt duktig. Många friluftsföreningar ordnar tillfällen att testa på att gå genom isen. Ta chansen! Och testa gränserna när du är ute, tunn is på grunt vatten ger perfekta möjligheter att experimentera.

Men framför allt, tänk säkerhet, inte "säker-hets". Låt inte säkerheten överskugga upplevelsen. Att leva är bättre än att överleva!



Var detta inlägg till hjälp? Dela gärna med nära och kära. Har du varit ute på isen i vinter? Dela gärna dina is-minnen i stories och tagga @tracelessintiveden så att vi får följa med dig ut!


Ta det kallt!

/Lovisa